Tuesday, 11 October 2011

Perempuan & tatu..cantik kew?

  Salam guys..malam kelmarin,saya sekeluarga bersama dgn keluarga jiran keluar la berjalan-jalan kt Pasar Karat belakang Bangunan Sultan Iskandar,di Jb ni..Pasar ni ala2 uptown & downtown kt kl..& mcm gak Gerbang Malam kt Ipoh..Actually,tu lh kali pertama kami sekeluarga pergi ke pasar ni..& sambutan org ramai??Totally packed & harga barang2 pown ok..affordable la.

  Mula-mula sampai tu,kiteorg mengisi perut dgn makan malam dulu..Kiteorg kuar dr ptg sampai ke mlm,manela tak kebulur!hehe..Then,lepas semua org dh bertenaga balik,kteorg pown menjelajah la pasar karat tu..Dh nama pown pasar,mestilah byk gelagat org yg blh kte tengok & sedang saya mencuci mata menengok barang,mata saya terpandang seorang gadis ni..Melayu,berumur mungkin belasan @ awal 20an.

    Muka dye sweet jew & mlm tu,dye pakai baju sleeveless/singlet grey colored with a long skirt..yang tak best nye,ble saya tengok tangan/lengan dye..ade tatu la..tak taw la permanent@ fake tattoo..ape yg pasti,dye seperi tidak malu utk tunjukkn tatu tu kt public!Astaghfirullah...ramai yg tahukn,hukum pembuat tatu & orang yg meminta dibuatkan tatu dlm Islam adalah HARAM.

   Seperti satu hadith Rasullullah SAW dari Ibnu Umar R.Anhu, " Allah melaknat perempuan yg menyambung rambut & minta disambungkan rambutnya,perempuan yang membuat tatu & yg meminta dibuat tatu", (Riwayat Al-Bukhari).Dari hadith ini dah jelas betapa Islam tidak membenarkan penganutnya membuat tatu kerana ianya tidak membawa apa2 kebaikan kpd si pembuatnya.

  Namun, bagi umat yg Islam yg mempunyai tatu & telah menyesal dengan perbuatan mereka,sesungguhnya Islam tidak memberatkan penganutnya. Sekiranya mereka mampu utk membuang tatu tersebut dgn menggunakan teknologi terkini & tidak membahayakan kesihatan,Islam membenarkan tatu tersebut dibuang..Tetapi,sekiranya kita hendak membuang tatu tersebut dgn kaedah lain yg menyakitkan,Islam melarang sama sekali.

  Bagi gadis- gadis diluar sana yg bertatu & mempunyai keinginan utk membuat tatu,baik lupekn je la idea tu..sebab benda tu kekal sampai bila2 & lgpown,bkn kh dgn membuat & mempunyai tatu ni,kita hanya menambahkan dosa2 yg sedia ada???fikir kn lh..jgn menyesal di kemudian hari.

 So, peeps..fikirknlh baik2 sebelum membuat apa2 keputusan & be good guys..

comel kew?

yg ni pown x blh gak..Haram taw!


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home