Tuesday, 6 September 2011

Dentist tolong !!!

   
    Salam peeps..Sihat kew korang?Saya tak berape nk sihat la..tak taw la sakit gigi @ gusi tp yg pasti,bahagian dlm mulut sebelah kiri memang rase sakit & berdenyut2..Allah jew la yg tahu perasaan hati ni menahan sakit ya amat!Dh hampir seminggu dh tak bley tido mlm..huhu.Dh byk kali da berdiri kt dpn cermin (budget pandai check sendiri la) smbil nganga luas..tp gusi orait jew,takde plak bengkak..nk kate gg longgar pown takde..hurm.
   So,tadi terus on laptop & cari info psl kaviti (kowt2 la terkena kaviti).Banyak la gak info yg saya dapat..meh,saya kongsikn sket:
agaknya cenggini la rupa gg aku kn?

1.Memflos gigi sebelum memberus
2.Dapatkan pemeriksaan gigi 2 kali setahun dan sebelum mengandung.
3.Berhenti merokok,kurangkan minuman berkarbonat, kopi & alkohol.
4.Tingkatkan pengambilan kalsium, vitamin C & D.

 
     Lepas bace pasal kaviti semua,saya pown cari la info psl petua2 nk
hilangkan rase sakit ni..cari punya cari,dpt la petua2 ni:

1) Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.

2) Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

3) Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.



4) Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubanggigi dan tutup dengan kapas.

5) Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

6) Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

7) Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sakit.


      Lepas ni,saya nk try la petua2 yg saya dpt tu.Harap2 la menjadi & boleh la saya
tidor dgn nyenyak malam ni. Tapi still,esok saya dh determine nk jumpa dentist lgpown kebetulan esok saya da wellness appointment kt KK,kempas so blh la singgah jp kt dental floor.Hopefully,semuanya akan berakhir.Amin.So guys,be good & take a good care of ur teeth..haha..






 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home